Az informatikai rendszerek kutatócsoport 2012. július 1-én indult a Magyar Tudományos Akadémia támogatott kutatócsoport-hálózatának részeként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A kutatócsoport vezetője dr. Telek Miklós.

 

Főbb kutatási témák


Sztochasztikus modellezés.
A kutatás célja hálózati forgalmak sztochasztikus modellezése és sorbanállási viselkedésének vizsgálata, megfelelő technikák kidolgozása hálózatoknak és elemeinek tervezésére, analízisére, optimalizálására és méretezésére különböző típusú forgalmak együttes jelenléte esetén. A forgalom sztochasztikus jellemzőit is vizsgáljuk. A felállított modellekhez hatékony közelítő eljárásokat is kidolgozunk. A kutatások során szem előtt tartjuk a skálázhatóságot is.

Csomagtovábbítási algoritmusok.
Kommunikációs stratégiákat vizsgálunk elméleti és gyakorlati szempontból. Az elsődleges cél az internet topológiájának vizsgálata, hatékony útvonalválasztási módszerek kidolgozása. Az útvonalválasztáshoz kapcsolódó egyéb problémákat is vizsgálunk: az útvonalválasztókhoz (router) megfelelő adatstruktúrák tervezése, vizsgálata és alkalmazása, továbbá tömörítési technológiák kidolgozása.

Nagy-hatótávolságú kvantum kommunikáció vizsgálata.
A jövő kvantum-kommunikációs hálózataiban rejlő lehetőségeket feltérképezzük a zajos kvantumcsatornák kapacitás visszaállíthatóságán keresztül. Ezen kívül foglalkozunk kvantum-titkosítással is, továbbá kvantum-kommunikációs rendszerek információelméleti jellemzőinek vizsgálatával. Új típusú kvantumcsatornákat tárunk fel és vizsgáljuk azok jellemzőit.

 

Kiemelt eredmények


2015-ben jelent meg a rangos Nature Communications folyóiratban a “Navigable Networks as Nash Equilibria of Navigation Games” című tanulmány Gulyás András, Kőrösi Attila és Rétvári Gábor, a kutatócsoport tagjai és Bíró József, a kutatócsoport támogató professzora társszerzőségével.
Navigable Networks as Nash Equilibria of Navigation Games
A cikk és a benne szereplő eredmények nagy hazai és nemzetközi sajtóvisszhangot váltottak ki.
Altmetric mérőszámok
MTA közlemény
További szemle:
Medicalonline.hu Index.hu International Business Times Science Daily Phys.org EurekAlert!

 

2013-ban jelent meg Telek Miklós, a kutatócsoport vezetője társszerzőségével az Introduction to Queueing Systems with Telecommunications Applications című monográfia.

 

2013-ban jelent meg Gyöngyösi László, a kutatócsoport tagja és Imre Sándor, a kutatócsoport támogató professzora tollából az Advanced Quantum Communications: An Engineering Approach című könyv a Wiley gondozásában.